woensdag 18 mei 2011

Jacobus Frans Eduard Stuart

 (10 juni 1688 - 1 januari 1766), beter bekend als The Old Pretender, was een troonpretendent van het Verenigd Koninkrijk. Hij maakte aanspraak op de tronen van Engeland, Schotland en Ierland als Jacobus III en Jacobus VIII.
Zijn vader, Jacobus II van Engeland, was een koning uit het Huis Stuart die in de Glorious Revolution afgezet werd, juist omdat hij een katholieke mannelijke erfgenaam kreeg. Dit gebeurde ten voordele van Willem III van Oranje van de Nederlanden, die in zijn plaats koning van Engeland en Schotland werd. Hierna ging de lijn verder in het -protestantse- huis van Hannover.

Willem III, Stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel

De katholieke James III, zoals hij genoemd werd door zijn aanhangers, de Jacobieten, werd grootgebracht in Frankrijk, waar hij door Lodewijk XIV erkend was als rechtmatige koning. Ook werd hij als katholieke koning erkend door de paus.

Lodewijk XIV

Toen de protestantse tak van de Stuarts uitstierf bij de dood van koningin Anne in 1714, kon Jacobus III geen koning worden op grond van de Act of Settlement 1701, die bepaalde dat Anne moest worden opgevolgd door protestante heersers.

De troon ging over op Anne's achterneef George I uit het Huis Hannover.

James Eduard Stuart liet het er niet bij, en trof voorbereidingen tot een invasie van Schotland. Alles leek het The Old Pretender mee te zitten, en hij kreeg massale steun van de Schotten, al was die niet algemeen. Vooral de Lowlanders hadden veel liever George I.
James maakte echter fouten, en bleek geen goede leider. Ziekte maakte de ramp compleet. De opstand faalde, en James vluchtte terug naar Frankrijk.

Maria Clementina Sobieska

James trouwde met Maria Clementina Sobieska, een dochter van de Poolse kroonprins Jacob Lodewijk Sobieski.


Ze kregen twee kinderen: Karel Eduard Stuart en Hendrik Benedictus Stuart.
Karel Eduard Stuart, beter bekend als Bonnie Prince Charlie zou in de voetsporen van zijn vader treden als troonpretendent en evenmin succes hebben. Zijn bijnaam was The Young Pretender om hem te onderscheiden van zijn vader.

Prins Karel Eduard Stuart (1720-1788)


Henry Benedict Stuart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten